duminică, 8 ianuarie 2012

Cunoasterea interioara


Cunoaşte-te pe tine însuţi: aceasta trebuie să-ţi fie o regulă de viaţă, chiar dacă nu slujeşte neapărat la descoperirea adevărului.
Blaise Pascal
            ‚Descoperirea adevarului’ e o munca de o viata.
            Iar „cunoaşte-te pe tine însuţi” a reprezentat dintotdeauna cel mai important îndemn al marilor înţelepţi ai omenirii către noi, semenii lor. 
            Cu mulţi ani în urmă, când am auzit pentru prima dată acest lucru, m-am întrebat de ce oare au considerat ei acest lucru a fi de maximă importanţă. Cunoaşte-te pe tine însuţi – ce-o fi însemnând asta ? În toţi aceşti ani de căutare am găsit zeci de răspunsuri posibile – şi cu cât avansez mai mult în această explorare interioară, cu atât lucrurile devin mai complexe. Deschizi o uşă şi în faţă îţi stau alte zece, apoi o sută şi vezi mii şi mii de faţete ale aceluiaşi lucru – cine eşti tu.
            Se spune că ignoranţa este o binecuvântare. Pentru cei care se tem de ei înşişi şi de orice, aşa o fi. Nu e foarte practic să nu cunoşti mai nimic despre tine şi despre lumea reală  în care trăieşti, dar dacă asta alegi, îţi creezi singur destinul aşa cum vrei, cu consecinţele sale (mai bine spus, tiparul, programarea ţi-l crează în locul tău). Dar pentru cei ce vor să avanseze, să caute, să exploreze, să se lupte, să deschidă noi drumuri, să caute noi înţelesuri, să aducă la cunoştinţa lumii noi căi de a trăi mai bine, binecuvântarea o constituie însăşi cunoaşterea interioară pe care o acumulează în „călătoria” lor. Într-adevăr, nu există o  comoară mai mare. Oricine a pornit şi a înaintat cu sinceritate şi cu inima deschisă pe acest drum v-ar spune că nu ar schimba pe tot aurul din lume ceea ce a obţinut în propriul său interior. Pentru că, de fapt, nu există echivalent.
           Sunt două tipuri de cunoaştere : exterioară şi interioară. Cunoaşterea exterioară presupune cunoştinţe despre lucrurile din mediul înconjurător, tot ceea ce am învăţat la şcoală : geografie, istorie, matematica, fizică, politică, informatică, economie, chimie, muzică, sport s.a. – cu toate multiplele lor ramuri. Cu toţii avem cunoştinţe din aceste domenii, mai mult sau mai puţin profunde.
           Cunoaşterea interioară, din păcate, nu este ceva care să fie studiat în mod organizat, încă. Ici şi acolo apar cărţi, cursuri, seminarii, conferinţe, diferite ‚şcoli’ conduse de profesori, maeştri, experţi care predau, într-un mod nu foarte organizat, idei ce ţin de cunoaşterea interioară. Care sunt componentele unei fiinţe umane, ce sunt gândurile şi emoţiile, cum influenţează ele corpul fizic, ce sunt sufletul şi spiritul, unde am existat înainte de a ne naşte şi unde mergem după ce murim, cum este lumea în care trăim, de ce suntem diferiţi, cum funcţionăm în interior şi cum să facem să obţinem în exterior ceea ce ne dorim şi multe, multe altele – toate acestea sunt lucruri încă puţin cunoscute, a căror valoare este puţin apreciată de către majoritatea oamenilor. De ce ? Tocmai pentru că nimeni nu le-a spus şi nu i-a făcut să înţeleagă. Nu se predă acest lucru în şcoli – sunt cunoştinţe ce ţin de educaţia conştientă.
           Cunoaşterea interioară este practic motorul vieţii noastre – este cel mai important lucru pe care ar trebui cu toţii să-l studiem, încă de mici. Să ştii cine ai fost în trecut şi cum ai ajuns să fii cine eşti acum, să îţi cunoşti multiplele faţete ale propriei tale persoane (lucruri ce tin de cunoastere); să ştii cum să te auto-motivezi şi să-ţi transformi părţile care nu-ţi plac şi nu-ţi aduc vreun folos, să ştii cine poţi deveni (lucruri ce tin de dezvoltare personala); să cunoşti natura lumii exterioare şi interioare în care trăieşti….efectiv nu există nimic altceva cu care să poţi compara toate acestea. Dar, din păcate, poţi să nu-ţi dai seama de asta…şi vei trăi o viaţă mai puţin bogată decât ar putea fi.
          Cine oare ar alege să fie, să facă şi să aibă în viaţă mai puţin decât poate fi, face şi avea?
          Toţi cei care nu cunosc faptul că este posibil. Şi adevărul e că totul  este posibil atunci când ai cunoaşterea interioară potrivită. 
          Tot ce trebuie să faci este să-ţi deschizi mintea – să fii deschis la tot ce este nou şi eficient de aplicat. Şi, pe măsură ce schimbarea din interiorul tău - a gândurilor pe care le ai despre tine însuţi, despre lume, viaţă, a emoţiilor pe care le întreţii, a corpului tău fizic – se produce relativ uşor şi de la sine, viaţa ta exterioară, tot ceea ce faci şi ce obţii, se transformă în moduri uluitoare, nebănuite. Mi s-a dovedit acest principiul al vieţii de nenumărate ori în aceşti aproape 9 ani de când am intrat pe ‚cărarea interioară’. De zeci şi sute de ori mi s-a întâmplat ca, imediat ce gândeam şi simţeam altceva despre un anumit lucru, să fac ceva (chiar fără să-mi dau seama) şi să obţin acel lucru, pe care înainte, cu vechiul mod de gândire şi simţire, nu reuşeam să-l am. Sau, ca şi în „Alchimistul”, universul se reaşează pe el însuşi pentru a duce la îndeplinire ceea ce gândeşti şi simţi, indiferent ce ar fi acestea. Acest ciclu continuu a fi-a face-a avea  este de fapt modul corect în care funcţionăm noi, ca fiinţe umane – şi el se dovedeşte adevărat tuturor celor ce caută cu sinceritate să afle principiile vieţii şi ale universului.
           În această secţiune veţi găsi - structurate sub formă de articole - idei, concepte, păreri, descoperiri, cunoaşteri, experiente ale mele insumi si ale multor autori şi şcoli de spiritualitate şi cunoaştere interioară. M-am oprit în special la Taoism-şcoala chineză (pe care am studiat-o mai mult în ultimii 5 ani) – asta şi pentru că am constatat că taoiştii chinezi deţin cea mai avansată cunoaştere interioară de pe înteaga planetă, de-a lungul întregii istorii (cel puţin asta e părerea mea, bazată pe tot ce am citit, studiat şi practicat). Am îmbinat aceste idei cu idei ale altei şcoli deosebite (şcoala rusă de conştienţă, reprezentată de G.I Gurdjieff şi discipolul său. P.D. Ouspensky), cu idei din Programarea NeuroLingvistică - NLP, psihologie, diverşi autori şi observaţii personale ale lumii reale din jur. Toate in scopul oferirii unor informatii cat mai complexe, care sa contureze o imagine cat mai clara a fiintei noastre.
          Asadar, sa pornim explorarea in interior. Cu cat ne vom ‚afunda’ mai adanc in studiu, cu atat ne vom aminti, vom respecta si vom intelege sfaturile milenare : cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide, cere si ti se va da, afla tot si alege ce e mai bun pentru tine. Indemnurile de mai sus au fost ‚inventate’ de catre persoane constiente si lasate noua mostenire pentru cunoasterea universului interior propriu, evolutie si desavarsire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu