luni, 2 ianuarie 2012

Stii sa raspunzi la complimente?


Am ales sa scriu despre un subiect peste care trecem deseori cu vederea si anume “complimentul”. Da da, ai citit bine, nu complementul. M-am hotarat sa scriu despre acest subiect intrucat in ultima vreme am observat ca am obiceiul sa ma blochez cand primesc un compliment. Efectiv nu stiu ce sa raspund sau le trec cu vederea foarte usor. Poate ti s-a intamplat si tie acelasi lucru si inca nu ai inteles de ce anume reactionezi asa.
Persoanele care reactioneaza cum am descris mai sus sau nu reactioneaza deloc la complimente sunt oameni care si-au pierdut increderea in sine candva, poate dintr-o gluma proasta facuta de cineva in copilarie sau din critica excesiva a parintilor. Acesti oameni au uitat cat de minunati pot fi si au ajuns sa creada ca a fi apreciati e anormal sau chiar falsitate din partea celorlalti care mai mult ca sigur ascund un interes cand spun asta.
Am vazut si oameni care se afla in cealalta extrema, oameni care tanjesc dupa aprobarea celor din jur pentru ca nu se iubesc cu adevarat pe ei insisi. Oameni care prin tot ceea ce fac, de la cum se imbraca, ce masina conduc si ce meserie binevazuta in societate au, tanjesc dupa apreciere. Am vazut femei neapreciate de barbatul iubit care vaneaza complimente cu orice ocazie pentru a-si creste stima de sine demult pierduta. Si am vazut barbati care cred ca dragostea si admiratia femeii iubite se pot cumpara.

Cum primesc un compliment?

Vestea buna este ca nu e nevoie sa faci parte din cele doua categorii daca inveti sa te accepti si sa te iubesti pe tine intr-un mod autentic pentru ceea ce simti ca esti si nu pentru ceea ce ai sau nu ai. Daca ti se pare ciudat sau iesit din comun cand auzi de iubire de sine, inseamna ca nivelul tau de incredere in sine inca este destul de scazut.
Oamenilor le este frica ca daca vor incepe sa se iubeasca pe sine vor cadea in egoism si mandrie care ii vor indeparta de ceea ce sunt cu ei cu adevarat. Ei bine, a te iubi pe tine insuti si a crede cu tarie in vocea ta interioara nu duce nici la mandrie, nici la narcisism, pentru ca acestea nu au nicio legatura cu iubirea, iar acolo unde este iubire nu mai este loc de asa ceva, nici macar de frica.
Revenind la complimente, ele nu sunt decat manifestarea increderii si a iubirii din tine. Daca nu esti obisnuit, incepe sa te obisnuiesti, nu le acorda prea multa importanta, dar nici nu le neglija, ele sunt doar adiacente. Cei care aleg sa vada doar defectele si partea negativa a celorlalti sunt oameni care nu se iubesc pe sine si implicit, nici pe ceilalti.
A face complimente tine de capacitatea de a admira ceea ce este frumos si bun. Nu oricine are aceasta capacitate dezvoltata. Admira-i pe cei care iti fac complimente pentru aceasta capacitate si vezi care e mesajul pe care il au pentru tine.
Tu cum raspunzi la complimente?
Nu privi inapoi

Este foarte important sa lasi anumite lucruri sa treaca. Sa le dai drumul. Sa te desprinzi de ele.
Oamenii trebuie sa inteleaga ca nimeni nu triseaza, uneori castigam, alteori pierdem. Nu astepta sa ti se dea ceva inapoi, nu astepta sa ti se recunoasca efortul, sa ti se descopere geniul, sa ti se inteleaga iubirea. Incheie niste etape. Nu din orgoliu, din neputinta sau mandrie, ci pur si simplu pentru ca acel lucru nu se mai potriveste cu viata ta.
Inceteaza sa mai fii cine erai si transforma-te in cine esti!
— Paolo Coelho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu