duminică, 8 ianuarie 2012

Cele 7 tipuri de inteligente

1. INTELIGENTA MATEMATICA SI RATIONALA

Aceasta este inteligenta cifrelor, este gandirea logica, ordonata a fizicienilor si matematicienilor. Cel care are o astfel de inteligenta invata cel mai usor atunci cand i se prezinta cifre, cand lucrurile au logica ; se descurca foarte bine cu simboluri si reprezentari grafice. 

2. INTELIGENTA VIZUALA SI SPATIALA

Este vorba aici despre capacitatea de a reprezenta mental experientele si lumea exterioara. Este, spre exemplu, inteligenta pictorilor, a arhitectilor, designerilor, navigatorilor pe oceane (desi acum nu prea mai este cazul), sculptorilor si asa mai departe. Cei care folosesc aceasta inteligenta vizualizeaza foarte mult si au nevoie sa-si reprezinte mental realitatea. Aceasta inteligenta este des folosita si in exercitiile de control a starilor si de antrenament mental pentru succes (la sportivi mai ales). 

3. INTELIGENTA VERBALA SI AUDITIVA

Sintaxa, semantica. Inteligenta marilor oratori, traineri, poeti, scriitori, umoristi. Cei cu inteligenta auditiva vor avea nevoie sa auda in cap lumea din exteriorul lor. Este tipul de inteligenta cel mai folosit de catre invatamantul actual - informatiile trebuie auzite pentru a fi asimilate. 

4. INTELIGENTA MUZICALA SI RITMICA

Mozart va spune ceva? Este inteligenta muzicienilor de toate tipurile. Oamenii inzestrati cu acest tip de inteligenta au o perceptie fina a ritmului in toate evenimentele, in viata. Ei au nevoie sa gaseasca ritm in orice si sa inteleaga "muzica" din evenimentele vietii. Apoi invata la examen in ritm de Mozart... sau Eminem. Dupa preferinte. 

5. INTELIGENTA KINESTEZICA 
Inteligenta miscarii, a coordonarii. Gimnastii, acrobatii, jucatorii de tenis si sportivii in general. Cei care lucreaza direct cu lemnul si alte materiale (dulgheri, mecanici etc). Cei care invata utilizand acest tip de inteligenta au nevoie sa fie implicati si daca pot atinge si manipula diverse obiecte. Ei invata bine prin jocuri. Au nevoie si de miscare la nivel intern (adica mental). 

6. INTELIGENTA INTRAPERSONALA

Este inteligenta singuraticilor, a poetilor solitari precum Rimbaud sau a preotilor care zilnic sunt in meditatie. Este inteligenta celor care aleg sa gandeasca complet diferit si sa iasa la modul "brutal" din tiparele societatii pentru a reflecta singuri, ei cu sine. Aceste persoane au nevoie sa stea singure si sa gandeasca pentru a intelege. Sa fie liniste si sa nu fie deranjati. 

7. INTELIGENTA INTERPERSONALA

Este 6 exact invers. Este inteligenta marilor lideri, a celor care au influentat capacitatea lor de a dezvolta relatii interumane. Churchill, Ghandi, Napoleon sunt cateva nume mai recente. Primul nume mare din acest domeniu este Iisus. Cei cu inteligenta interpersonala reusesc sa uneasca si sa conduca oamenii cu o usurinta incredibila. Ei invata foarte bine in echipe, se implica in proiecte de grup si au nevoie mereu sa tina contactul cu oamenii. 

Bineinteles, toti avem cate putin din fiecare si ne bazam pe 1-2 tipuri de inteligenta. Nu e neaparat mai bine sa ai ca preferina unul sau altul dintre tipurile de inteligenta. Pur si simplu este util sa stii carui tip apartii si sa inveti bazandu-te pe acel tip. 
Si sa fructifici avantajele pe care ti le ofera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu