luni, 2 ianuarie 2012

Tehnici de relaxare

Senzatie de neliniste? Iata 5 tehnici de relaxare dovedite stiintific:

Cu totii devenim anxiosi din cand in cand: fie ca e vorba de vorbitul in public, un interviu  sau o vizita la dentist.
Unul din sase dintre noi  trecem peste ceea ce, pe termen lung poate deveni o tulburare. Acest lucru de intampla cand oamenii sunt in majoritatea timpului anxiosi si le este dificil sa se concentreze, au probleme cu somnul si devin foarte usor iritabili. La femei, probabilitatea ca ele sa sufere de o tulburare de anxietate este de doua ori mai mare decat la barbati.
Pentru restul dintre noi, anxietatea vine si pleaca ca parte a conditiei umane normale. Fie ca este vorba de un necaz constant, fie ca este ocazional, anxietatea trebuie tratata cu importanta.
Oamenilor le sunt adesea prescrise medicamente pentru anxietate, dar acestea sunt mai putin eficiente pe termen lung si au efecte secundare; in consecinta, invatarea relaxarii este de preferat.
Formele de relaxare vin intr-o varietate de arome, dar cele 5 metode care au multe in comun si dovezi care sa le sprijine sunt urmatoarele (Manzoni et al., 2005):

1. Relaxarea progresiva
Cel mai frecvent tip de relaxare iti poate fi deja familiar. Acesta implica fixarea, in plan mental a grupelor de muschi din corpul tau; mai intai incordarea, apoi relaxarea fiecareia dintre grupe. Cu ajutorul practicii devine mai usor sa faci asta si in momentele in care devii anxios, iar muschii se incordeaza – acesta este unul dintre primele semne fizice ale anxietatii, pe care oamenii, in genereal, il ignora.

2. Relaxarea aplicata
Relaxarea aplicata se bazeaza pe relaxarea progresiva. Mai intai inveti sa iti relaxezi grupele de muschi pe rand. Urmatoarea etapa consta in eliminarea tensiunii musculare si relaxarea  grupelor de muschi, pe rand. In final, vei ajunge sa practici relaxarea in lumea exterioara, in momentele in care devii anxios.
Este vorba de mintea ce iti urmeaza trupul.

3. Training-ul autogen
Intorcandu-ne in anii 1930, tehnicile de relaxare progresiva erau diferite. Pentru a te ajuta sa practici relaxarea exista o mantra ce iti repeta sa te concentrezi pe fiecare grupa de muschi : “Bratul meu drept devine din ce in ce mai greu”…In cea de-a doua etapa se induce o senzatie de caldura in grupele de muschi: “Bratul meu stang devine din ce in ce mai cald…”.
Alte etape induc calmarea inimii si abdomenului si racirea fruntii in acelasi timp.
Inca o data, vei descoperi ca este vorba de mintea ce iti urmeaza trupul. Psihologii recomanda practica zilnica pentru obtinerea starii de relaxare dorite. Cu ajutorul practicii, simpla intentie de incepere a relaxarii va fi suficienta pentru ca organismul sa devina cald si relaxat.

4. Meditatia
Prin intermediul meditatiei se obtin foarte multe beneticii. Exista dovezi care sa demonstreze ajutorul adus de meditatie in cazul anxietatii.
Fiti constienti ca meditatia este destul de dificila, iar studiile arata ca rata de abandon este ridicata it (Krisanaprakornkit et al., 2006). Acest lucru ne sugereaza ca unele persoane nu accepta meditatia. Insa pentru cei care o pot gestiona, rezultatele sunt de multe ori mai bune decat alte tehnici (Manzoni et al., 2005).
Acesta tehnica este in legatura mult mai stransa cu mintea decat primele trei metode. Meditatia nu vizeaza doar corpul si asteapta mintea sa il urmeze, ci este vorba si de modul in care atentia este concentrata. Acesta este partea pe care oamenii o considera dificila. Totusi, nu strica sa incercati.

5. Terapia cognitiv-comportamentala
In cele din urma, terapia congnitiv-comportamenta are ca obiectiv principal si mintea si trupul. In prima faza, va veti adresa unui psiholog care va va ajuta sa scapati de comportamentele nedorite. Este de dorit sa intelegeti modul in care acestea functioneaza si ne influenteaza.
Toate impreuna

Nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa ne limitam la o singura abordare. Cand Manzoni s-a uitat la studiile care foloseau tehnicile multi-modale, a descoperit ca acestea 
sunt  deasemenea eficiente.
Daca simti nevoia sa te relaxezi – din orice motiv si in orice moment – atunci incerca una sau mai multe dintre aceste metode. Practica regulata este secretul, iar daca veti da o sansa, intr-adevar, mintea va va urma trupul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu