luni, 2 ianuarie 2012

Tu si zambetul





Zambetul inseamna mult mai mult decat exprimarea placerii. Studiile releva 10 moduri de a folosi zambetul in avantajul tau.
In general oamenii zambesc atunci cand sunt impreuna cu altii, dar nu neaparat pentru ca sunt fericiti. Oamenii zambesc mai ales din motive sociale, o astfel de masca transmite mai multe semnale dintre care urmatoarele 10 le putem folosi pentru a exprima atractivitate, socialibilitate, incredere, forta interioara etc.

1. Castiga increderea celorlalti
Intr-o lume in care fiecare isi urmareste propriul interes, in cine ar trebui sa avem incredere? Un semnal care sugereaza ca suntem demni de incredere este un zambet. Zambetele autentice transmit un mesaj in care oamenii pot avea incredere si pot coopera cu noi. Oamenii care zambesc sunt evaluati cu o mai mare generozitate si extraversiune, iar cand oamenii impart ceva cu ceilalti tind sa afiseze un zambet autentic.
Chiar si econimistii considera ca zambetul are o valoare. Intr-un studiu  realizat de Scharlemann et.al. (2001) probabilitatea ca participantii sa aiba incredere in alta persoana a fost mai mare daca acestia zambeau. Acest studiu  a descoperit ca un zambet creste dorinta de incredere a oamenilor cu aproximativ 10%.

2. Zambet de clementa/indulgenta
Cand oamenii savarsesc fapte rele de multe ori zambesc atunci cand sunt prinsi.Este acesta in avantajul lor?
Potrivit unui studiu realizat de LaFrance and Hecht (1995), poate fi. Tratam oamenii care au incalcat reguli cu mai multa indulgenta daca dupa aceea zambesc.Nu conteaza daca e un zambet fals, un zambet mizerabil sau un zambet real, toate functioneaza pentru a ne face sa ii dam pacatosului o pauza.
Pare sa functioneze deoarece intalnim oameni care zambesc dupa ce  incalca regulile mai demni de incredere decat cei care nu o fac.

3. Recuperarea dupa suisuri si coborasuri sociale
Ai uitat sa ii cumperi partenerului tau un cadou de aniversare? Numele unui client important a alunecat in mintea ta? In mod accidental, ai retezat zambetul unui copil? Daca te-ai impiedicat pe o linie sociala, emotia este cea care te-a jenat.
Functia rusinii este de a ne duce in afara locurilor sociale stramte. (Keltner & Buswell, 1997). Zambetele rusinoase pe care le afisam implica privirea orientata in jos si uneori scoatem un mic ranjet prostesc.
Acesta este conceput pentru a obtine sentimentul de colegialitate din partea altor persoane astfel incat ei sa se gandesca mai putin la momentul jenant si sa il uite cat mai repede.
Asadar, zambetul rusinos ne ajuta sa iesim din “inchisoare”,gratis.Inca o data, puterea zambetului.

4. Pentru ca altfel ma voi simti rau
Uneori zambim pentru ca este politicos si astfel putem  evita sa ne simtim prost dupa.La fel cum cineva se entuziasmeaza ca a salvat o suma mica de bani cu ajutorul unui cupon gasit pe jos, in spatele canapelei.Pare greu sa justifici un zambet, dar il afisezi oricum pentru ca este politicos.
Intr-un studiu, oamenilor li s-a cerut sa ramana cu fata impietrita dupa ce vor auzi o veste buna. (LaFrance, 1997). Ei s-au simtit rau dupa ce au ramas nemiscati si au gandit ca rezultatul va fi interpretat gresit.
Asadar salutam si zambim politicos deoarece altfel vom regreta dupa. Se pare ca femeile simt mai multa placere cand zambesc la auzul unor vesti bune comparativ cu barbatii.

5. Rasul durerii
Zambetul este o modalitate de a reduce suferinta cauzata de o situatie tulburatoare. Psihologii numesc aceasta ipoteaza feedback-ul facial. Chiar daca fortam un zambet atunci cand nu simtim nevoia sa o facem, este indeajuns pentru a ridica usor starea de spirit.
Un cuvant de avertisment:zambind la lucrurile suparatoare poate functiona pentru noi dar nu si pentru altii. Cand Ansfield (2007) a avut participanti care au vizionat clipuri stresante, cei  care au zambit s-au simtit mai bine  decat cei care nu au facut-o. Insa oamenii care zambesc in fata unor imagini stresante sunt catalogati mai putin placuti decat altii.

6. Zambet pentru intelegere
Cand suntem nervosi, atentia noastra tinde sa se restranga.Incetam sa observam ce se intampla in jurul nostru si vedem doar ce este drept in fata noastra. Acest lucru este valabil si in sens literar si si in sens metaforic:cand suntem nervosi sau stresati ideile noastre sunt mai putin placute decat cum sunt in constiinta noastra cu adevarat. Dar pentru a intelege o problema, este nevoie tocmai de acele idei din constiinta.
Zambetul ne face sa ne simtim bine si de asemenea creste flexibilitatea noastra atentionala si abilitatea de a gandi holistic. Cand acesta idee a fost testata de Johnson et al. (2010), rezultatele au aratat ca participantii care au zambit, au obtinut performante mai inalte la sarcinile atentionale care sunt necesare pentru a “vedea toata padurea decat doar copacii”.
Asadar, un zambet ne poate oferi  o mai buna intelegere.

7. Zambet pentru sex
Zambetul unei femei are un efect magic asupra unui barbat, mai ales contactul vizual. Un studiu a examinat modul in care barbatii abordeaza femeile intr-un bar. (Walsh & Hewitt, 1985).Cand o femeie a stabilit contactul vizual cu un barbat,, ea va fi  abordata 20% din timp.In cazul in care aceasi femeie zambeste, ea va fi abordata 60% din timp.
Zambetul unui barbat are un efect mai putin magic asupra unei femei. In timp ce zambetul unei femei creste atractivitatea , acest lucru nu este valabil si invers. Intr-adevar, exista dovezi ca barbatii par mai atragatori in fata femeilor daca afiseaza mandrie, sau chiar rusine, decat atunci cand par a fi fericiti. (Tracy & Beall, 2011. Zambind mai putin , un barbat pare masculin.

8. Ascunde ceea ce gandesti intr-adevar
Psihologii sunt de parere ca un zambet autentic niciodata nu minte. Zambetele false implica 
numai gura, in timp ce zambetele reale- numite de psihologi zambetele Duchenne ajung pana la ochi.(Vezi  Duchenne: Key to a Genuine Smile).
Asadar zambetul poate fi folosit pentru a ascunde ceea ce gandesti cu adevarat, dar nu este usor sa imiti un zambet real, pentru ca zambetul trebuie sa se desfasoare intr-un anumit timp .O cheie pentru un zambet demn de incredere este faptul ca acesta are un debut lent, dureaza aproximativ jumatate de secunda pentru a se raspandi pe intreaga fata. O cercetare a descoperit ca in comparatie cu un zambet onest si rapid, zambetul onest si mai lent este mai demn de incredere, autentic si chiar mai cochet.(vezi: A Slow Smile Attracts)

9. Zambeste pentru a face bani
Am vazut deja ca economistii au calculat valoarea unui zambet. Dar poate un zambet sa ne aduca bani reali? Aparent zambetul larg al unei chelnarite poate: Tidd and Lockard (1978) o chelnarita care zambeste mai mult obtine si mai mult bacsis.(nu exista studii efectuate pe chelnarite).
In general, persoanele din industria serviciilor, precum insotitorii de bord sau persoanele care lucreaza in divertisment sunt efectiv platite pentru a le zambi clientilor. Dar, ai grija, o nepotrivire intre  ceea ce simti si ceea ce afisezi poate duce la epuizare.
Un zambet poate face bani, dar poate duce de asemenea la drenare.

10. Zambeste si jumatate din lume va zambi cu tine
Una dintre placerile sociale ale vietii, care trece aproape neobservata, deoarece este automata, este atunci cand ii zambesti cuiva, iar perosana respectiva iti zambeste inapoi.
Asa cum ai observat, nu toata lumea iti zambeste inapoi. Hinsz and Tomhave (1991)  au vrut sa vada in ce proportie oamenii vor raspunde la zambete ce le sunt adresate. Rezultatele lor sugereaza ca 50% dintre persoane au raspuns zambetului adresat.
Zambeste pentru longevitate
Oamenii care zambesc sunt mai longevivi. Un studiu realizat pe baza unor imagini luate unor jucatori de baseball, in 1952, sugereaza ca aceia ce au zambit au supravietuit cu aproximativ 7 ani mai mult decat cei ce nu au zambit.

Acum exista un motiv sa zambesti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu