miercuri, 28 decembrie 2011

Terapia prin iertare

Foarte multe din suferinţele noastre sunt cauzate de modul nostru  greşit de a gîndi şi de a ne raporta la ceea ce ne înconjoară.
Suferinţele noastre sînt de cele mai multe ori neîntemeiate, imaginare. Dar întreţinute un timp îndelungat, ele ne cauzează chiar boli grave. Suferim pentru că realitatea nu corespunde imaginii pe care ne-am creat-o despre noi şi despre ceilalţi.
Îmbrăcăm imaginea fiinţelor într-o anumită aură, proiectăm anumite scenarii şi nu primim răspunsul conform aşteptărilor noastre. Şi atunci sîntem dezamăgiţi, deznădăjduiţi, ofensaţi, frustraţi. Aceste sentimente întunecate ne otrăvesc sufletul.
Singura cale de a ne curăţa rănile emoţionale de otrava lor este iertarea. Este necesar să iertăm pe cel ce ne-a rănit, oricît de gravă ni s-ar părea greşeala în mintea noastră. Trebuie să iertăm chiar dacă nu merită să fie iertat, dacă nu de dragul lui, măcar de dragul nostru, pentru a nu mai suferi de fiecare dată cînd ne gîndim la acea persoană sau la acele întîmplări care ne-au creat supărarea. Şi nu sîntem noi în măsură să judecăm greşelile altora. Cu toţii avem un unic Judecător, Dumnezeu. Dar Dumnezeu, în imensa Sa iubire cu care ne înconjoară, ne iartă greşelile noastre, dacă le recunoaştem şi dacă implorăm smeriţi iertarea Sa.
Şi atunci, noi de ce nu am urma acest exemplu divin şi nu am ierta?
Iertarea este remediul care ne poate vindeca mintea şi apoi şi sufletul.
Iertarea trebuie însă să fie totală, în profunzimea sufletului. Putem să avem o măsură a iertării noastre dacă, gîndindu-ne la noi sau la persoana care ne-a supărat sau ne-a făcut rău nu mai simţim nimic negativ faţă de ea. Sufletul este liniştit, împăcat, şi poate chiar să trimită gînduri de iubire. Am iertat în întregime atunci cînd, oricîte eforturi am face să ne reamintim, nu mai ştim care a fost cauza supărării, pentru că ea a dispărut.
Ne vine foarte greu să iertăm cu adevărat. Iertarea este în general de suprafaţă, rămînînd resentimente. Şi aceasta pentru că totul s-a transformat într-un război al orgoliilor. Inima poate ne îndeamnă să iertăm, dar mintea orgolioasă ne împiedică. Trebuie să înţelegem că nimic nu trebuie luat la modul personal. Compasiunea care urmează înţelegerii va conduce în mod natural către iertare şi iubire.
Tot din orgoliu ne este greu să ne cerem iertare, în cazul în care noi greşim.
Iertarea trebuie exersată, chiar dacă la început ni se pare dificil. Cu timpul va deveni o obişnuinţă şi în cele din urmă ne vom putea ierta şi pe noi înşine pentru toate rănile şi otrava pe care le-am creat. Iertarea de sine duce la acceptarea de sine şi apoi la iubirea de sine.
Iubirea este remediul care accelerează procesul de vindecare. Iubirea de sine, iubirea de aproapele nostru, chiar iubirea duşmanilor noştri. Procesul de vindecare are trei elemente: adevărul, iertarea şi iubirea de sine.
Dacă nu avem destulă forţă interioară pentru a ierta, putem să cerem ajutorul şi graţia îngerului devotamentului şi iertării.
Îngerul iertării este reprezentat iconografic cu o crenguţă de liliac în mînă, simbol al purităţii. El se roagă pentru ca fiecare dintre noi să dobîndească puterea de a ne dărui deplin şi necondiţionat lui Dumnezeu. Această modalitate de a ne dărui este cunoscută şi ca devotament. Manifestarea deplină a devotamentului implică şi iertarea tuturor acelora care ne-au pricinuit suferinţă şi lacrimi. Numai aşa vom putea ajunge să trăim aici şi acum iubirea divină pe care îngerii o manifestă şi exemplifică neîncetat.
Pentru a ierta corect, îngerul devotamentului şi al iertării ne ajută să vedem rănile şi suferinţele noastre într-o altă lumină. Rugîndu-l intens să ne ajute să ne detaşăm de trecut şi de suferinţele noastre, vom accelera procesul de vindecare spirituală. Numai renunţarea la resentimente ne oferă şansa de a ne putea clarifica diferitele aspecte ale vieţii şi consecinţele acţiunilor noastre manifestate în prezent. Vom înceta a mai crede că întotdeauna ceilalţi sînt cauza manifestării necazurilor şi durerilor noastre.
Îngerii iertării ne ajută să înţelegem lecţia la care am fost supuşi, pentru a putea, eliberaţi de trecut, să trăim plenar clipa prezentă.
Iertarea ne ajută să ne eliberăm de aceste trăiri negative şi să ne ridicăm pe un alt nivel de conştiinţă.
Iertarea ne aduce în suflet Lumina Divină şi aspiraţia către Dumnezeu.
Indirect, puterea de a ierta ne ajută să dobîndim şi să menţinem o stare de sănătate cît mai bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu