miercuri, 28 decembrie 2011

Abuzul verbal intr-o Relatie de Iubire: Puterea distrugatoare a cuvintelor

Cuvintele distrug. Cuvintele dor. Cuvintele ucid psihic. Mai ales cand vin de la barbatul pe care il iubesti, barbatul care nu te iubeste in mod corect...

Cuvintele distrug. Cuvintele dor. Mai ales cand vin de la barbatul pe care il iubesti…
Habar nu avem cata forta si putere de influenta se poate ascunde intr-un singur cuvant. Habar nu avem cum cele cateva cuvinte rostite de o persoana la un moment dat ne pot schimba, in numai cateva secunde, viata si modalitatea de a gandi… Cuvintele au influenta. Au o influenta mai puternica si mai mare decat realizam… In iubire, cuvintele au trecerea cea mai mare. Cuvintele pot da viata si pot lua vieti. In iubire mai ales, cuvintele creeaza si dau aripi. Pot la fel de bine sa distruga. Si sa darame personalitati, sa distruga visuri, sa-ti taie aripile, sa prabuseasca pamantul de sub picioare… In relatiile abuzive, cuvintele fac toate acestea in mod frecvent.
Cuvintele negative aruncate in mod frecvent il descarca pe cel care le arunca de furie, il elibereaza de o parte din frustrari. Pe de alta parte, cuvintele abuzive fura celui carui ii sunt adresate o parte din energia pozitiva, din echilibrul si linistea sa. Cuvintele pot ajunge sa depersonalizeze. Cuvintele critice pot duce la pierderea stimei de sine. Cuvintele negative pot da de pamant cu increderea pe care o ai in tine. Cuvintele incarcate de nepasare si lipsite de orice urma de afectiune te pot face sa iti pierzi increderea in ceilalti, in capacitatea celorlalti de a face bine. 
Cuvintele abuzive manipuleaza. Iti manipuleaza psihicul si se joaca cu starea ta de bine. Cuvintele negative venind din partea celui la care te astepti mai putin umilesc. Cuvintele dor. Cuvintele abuzive iti taie din elanul sufletesc. Cuvintele abuzive te fac sa te simti mica si lipsita de importanta. Cuvintele te pot face cat ai inchide ochii seara sa te simti nedorita, neiubita, mai putin femeie. Mai mult decat tacerile… Cuvintele pot ridiculiza cu cea mai mare usurinta, pot critica, pot scoate la expozitie lipsa de respect si consideratie. In cuvinte, iti vine mai usor sa arunci vina asupra celui de langa tine. Cuvintele pot ignora, pot lua in deradere, pot trece peste parerea cuiva. Pot naste rani adanci in suflet. Mai mult, mai rau, mai grav decat in cazul oricarei rani fizice… Cuvintele pot naste monstri. Sau pot naste nimic. Ceea ce uneori poate fi cel mai grav....
Barbatul care abuzeaza de putere in mod verbal
Atunci cand vin din partea oamenilor pe care ii iubesti, dar nu numai, cuvintele au un rol magic. Intr-o zi in care ti se inchid toate usile in nas, un “te iubesc” rostit sincer are rolul de-a ti le deschide la loc pe toate. Un compliment precum “esti frumoasa, iubita” rostit firesc, cu convingerea celui indragostit de femeia vietii lui, te face sa te simti cea mai frumoasa femeie de pe fata pamantului. Daca aveai unele ezitari si usoare urme de indoieli, un “am incredere in tine” venit din partea partenerului iti intareste increderea in tine. Daca ai gresit, un “nu-i nimic, se mai intampla” te ajuta sa te eliberezi de orice sentiment de vina si sa actionezi concret in sensul rascumpararii greselii. 
Ce se intampla insa atunci cand barbatul care ti-a declarat iubirea neconditionata iti declara iubirea doar conditionat, cand spre exemplu ii prepari felul de mancare preferata sau iti faci timp pentru o “vizita la mama”? Ce se intampla cand auzi in mod frecvent “Te iubesc DACA DA…, Te iubesc DACA NU… “Ce se intampla atunci cand barbatul care iti spunea ca iubeste fiecare particica din tine nici nu clipeste cand te face “grasa”, “proasta” sau “inadaptata” in fata cunoscutilor? Ce se intampla cand in intimitate barbatul care visa noptile la pielea si atingerea ta sa-ti spuna ca nu te mai poate atinge din cauza sunculitelor care ti-au ramas dupa nastere? Ce se intampla atunci cand barbatul pe care il iubesti si cu care iti impartasesti existenta iti arunca in fata numai reprosuri, acuzandu-te in mod frecvent de toate problemele existente in relatia voastra? Oare nu ajungi sa crezi ca esti tot ceea ce spune despre tine? Oare daca tocmai persoana iubita ne calca in picioare sentimentele si ne minimalizeaza importanta, nu ajungem sa ne inabusim la randul nostru sentimentele si sa ne simtim inutile, insignifiante?
Abuzul verbal nu pare atat de grav precum cel emotional sau fizic pentru ca modalitatea aleasa este mult mai subtila, iar manifestarile de violenta nu sunt neaparat prezente. Insa dupa perioade intregi in care abuzurile verbale au loc in mod repetat, psihicul si identitatea persoanei pot fi zdravan zguduite, iar simtul realitatii poate fi perturbat in mod decisiv.
Multe femei care sunt victime ale abuzului verbal au tendinta de a nega intr-un mod extrem abuzul verbal si de a se nega pe sine, incercand sa se convinga pe ele insele ca abuzatorul nu ar spune nimic in mod intentionat care sa le raneasca sau sa le faca rau. Au chiar tendinta de a-si asuma comportamentul abuzatorului, ajungand sa creada ca poate ele au facut ceva gresit care a determinat abuzurile verbale. De cate ori nu ati auzit sau nu v-ati spus: “Intr-o buna zi o sa se schimbe…” Si sa nu se schimbe niciodata…
Studii psihologice recente au aratat ca abuzatorul verbal si victima abuzurilor verbale traiesc in doua lumi diferite. Abuzatorul considera ca este indreptatit sa faca apel la cuvintele critice sau jignitoare, simtind nevoia sa preia controlul (chiar daca o face doar la nivel verbal) pentru a nu fi nevoit sa faca fata propriilor sentimente de inutilitate. Barbatul abuziv verbal nu isi asuma niciodata responsabilitatea asupra cuvintelor pe care le arunca. De asemenea, abuzul si manipularea verbala pot avea loc doar atunci cand cei doi sunt impreuna, iar in ochii celorlalti abuzatorul poate trece oricand drept o persoana incantatoare, de un comportament ireprosabil. Facand abuz de cuvinte, manipulandu-le urat, jignitor, critic sau depreciativ, barbatul abuziv verbal incearca sa se impuna si sa-si demonstreze siesi superioritatea si puterea. Scopul nedeclarat, poate chiar inconstient al cuvintelor sale, este acela ca partenera sa devina atat de lipsita de putere incat sa aiba nevoie de puterea sa. Sau sa devina atat de lipsita de putere incat sa nu aiba niciodata puterea sa-l paraseasca...
Chiar daca cuvintele ucigatoare psihic vin din partea barbatului pe care il iubesti, nu permite sa fii victima abuzului verbal. Foloseste cuvantul in apararea ta! Foloseste tacerile! Nu inchide ochii la ceea ce ti se intampla! Cea mai buna metoda de a scapa de abuzul verbal sau emotional este acela de a face ceea ce abuzatorul nu te-ar vedea niciodata in stare: pleaca. Indiferent de forma sub care are loc abuzul, pleaca dintr-o relatie care iti face mai mult rau decat bine! Gaseste acea putere pe care abuzatorul incearca sa o reduca la tacere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu