Era un refren celebru al celor de la Depeche Mode - "Try walking in my shoes (Incearca sa mergi cu pantofii mei). Poate ca subliniaza extrem de bine nevoia fiecaruia de empatie si poate, prea putina manifestare a acestui sentiment in mediile in care interactionam, chiar daca in acelasi timp, empatia este des invocata.
“Astazi se vorbeste prea des despre <<empatie>>, subliniaza psihologul Angelo Battista, intr-un articol pentru site-ul Asociatiei Italiene de Counseling. “In orice ambient, acest termen este amintit cu insistenta, repetitia devenind chiar obositoare. Si se intampla acest lucru fiindca, probabil, acest frumos cuvant este utilizat necorespunzator si in necunostinta de cauza. Astfel, este firesc sa ne intrebam daca intr-adevar, cei care folosesc termenul, ii cunosc cu adevarat semnificatia. Ar merita totusi sa reflectam mai mult asupra conceptului de <<empatie>>. Importanta acestui cuvant deriva si din faptul ca astazi, intr-o societate aflata intr-o cursa contra-cronometru, ne aflam adesea in conflict chiar cu noi insine. Traim nelinistea de a vrea sa fim mereu primii, de a vrea sa fim primii care realizam ceva mai bine, nelinistea de a ne dori totul si cat mai repede cu putinta". Astfel, trebuie sa intelegem ca in realitate, chiar daca acest cuvant este invocat, ne ramane prea putin spatiu pentru empatie.
Atunci cand vorbim despre <<empatie>>, e bine sa reflectam asupra conceptului si sa ne gandim la el ca la acea pretioasa abilitate sociala, o competenta de nivel superior, un instrument sofisticat si puternic pentru o gestionare pozitiva si eficace a raporturilor interpersonale si de comunicare in cadrul unei organizatii”, subliniaza psihologul.
Noi, femeile, ar trebui poate sa ne consideram norocoase in aceasta privinta, fiindca natura ne-a inzestrat in mai mare masura cu acest instrument al empatiei. “Ele, femeile sunt cele care au inteles cel mai bine valentele empatiei si puterea ei simbolica, iar multe dintre ele au devenit maestre ale gestionarii acestei puteri, in rolul de mame, sotii, antreprenoare sau femei manageri”, spune Angelo Battista . Tocmai de aceea, femeile au capacitatea de a comunica si de a se oferi celorlalti, mult mai la indemana. Dar asta nu inseamna ca empatia ar trebui sa fie considerata un instrument al femeilor si doar al lor. “Este o caracteristica ce tuturor fara deosebire (barbati si femei), ne-ar fi utila pentru a invata sa traim impreuna. Este o caracteristica pe care ar trebui sa o purtam intr-o valiza fictiva, ca instrument care ne-ar putea ajuta sa traim mai bine unii cu ceilalti”. SA NE IUBIM MAI FRUMOS.
“Termenul de <<empatie>> deriva din greaca si inseamana capacitatea personala de “a te pune in pantofii celuilalt”, de a te adanci in realitatea sa, pentru a-i intelege punctul de vedere, gandurile, sentimentele, emotiile si patosul. Empatia este o forma de comunicare interpersonala intangibila, silentioasa dar in acelasi timp extrem de profunda, eficace – un puternic instrument pentru comunicarea cu ceilalti care nu are neaparat, nevoie de cuvinte pentru a fi demonstrata. De fapt, empatia poate sa fie exprimata si prin intermediul limbajului trupului.
Din punctul de vedere al perspectivei sociale, empatia este o componenta emotionala gratie careia ne este mult mai usor sa intram in sintonie cu cineva”, explica Angelo Battista. "Empatia poate sa fie comparata in acelasi timp cu un <<pod cu doua directii invizibile>>, care poate sa ne permita sa intram, <<in varful picioarelor>>, in lumea celuilalt, de a ramane, atat timp cat este necesar pentru a-i intelege motivatiile si intensitatea trairilor emotionale, pentru ca apoi sa ne putem intoarce, redevenind noi insine, coerenti in ceea ce priveste propria noastra realitate existentiala. Astfel, empatia devine, in anumite zone ale existentei, o abilitate sociala de o importanta fundamentala. Intr-adevar, se poate spune ca empatia reprezinta unul dintre instrumentele de baza ale comunicarii interpersonale cu adevarat eficace si rasplaitoare".
Empatia se manifesta prin ascultarea activa si doar atunci cand suntem dispusi sa iesim din propriile scheme mentale, netinand cont de interesele personale care ne fac sa il judecam pe celalalt, exclusiv din perspectiva noastra, ne atrage atentia specialistul.
Atunci cand suntem capabili sa traversam <<campul de experienta>> al celuilalt, fara sa ii aducem niciun prejudiciu, indeplinindu-ne roul de fi buni ascultatori si de a-l intelege pe cel din fata noastra, abia atunci inseamna ca ne-am accesat cu abilitate instrumentul empatic. Astfel, "in relatiile interpersonale, empatia devine probabil, unica chiei de acces la sentimentele, la starea sufleteasca, la motivatiile si la modul general spus, la lumea celuilalt. Datorita empatiei, nu se poate doar sa intelegem mai bine ceea ce spune celalat, dar in acelasi timp sa prindem intreaga esenta a ceea ce simte acesta, reusind sa ne situam, din punct de vedere emotional, <<pe lungimea sa de unda>>".
"Acela care incearca sa amplifice valenta mesajului pe care il transmite, care intelege elementele implicite si in acelasi timp pe cele ascunse ale frazelor, care intelege metacomunicarea, adica acea parte cu adevarat semnificativa din cadrul mesajului si care este exprimata prin limbajul trupului, poate sa inteleaga cu adavarat pe cel de lanaga el, gratie ascutarii empatice". De aici, deducem ca o comunicare interpesonala eficienta inseamna ca nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe ceea ce este spus, ci si pe cum este spus un mesaj.
"Empatia poate fi considerata o forma strategica de comunicare, un fel de radar emotional cu ajutorul caruia putem capta si decodifica semnalele ascunse ale mintii si sufletului, starile cele mai profunde si gandurile cele mai ascunse. Astfel, aceasta capacitate de a empatiza cu celalalt isi asuma dimensiunea unei relatii profunde si autentice, capabila sa provoace un mare grad de intelegere intre oameni, atat in plan personal cat si in plan profesional". Poate ca asumarea si exersarea empatiei este chiar acel instrument ce ne poate ajuta sa transformam aceasta lume intr-una mai buna, mai pozitiva.
Avem deci nevoie sa intelegem acest concept si sa lucram cu el, inca de la cele mai personale forma ale comunicarii: iubitii trebuie sa invete poate mai mult empatia, parintii si copiii, prietenii, partenerii de afaceri si colegii de srviciu... Trebuie sa ne dam aceasta permisivitate a intelegerii perspectivei pe care o are celalalt, renuntand la orgolii. Numai asa, am putea sa intelegem cat de nuantata este realitatea.
“In aceste timpuri cand ne devine din ce in ce mai greu sa ne intalnim, sa stam impreuna, sa comunicam, sa schimbam idei si sa ne confruntam, mai ales prin complicitatea internetului care a transformat comunicarea fata in fata, un fel de optional, privilegiind, sms-ul, raporturile umane au devenit din ce in ce mai superficiale, mai efemere si prea putin valorizate. Iar acest aspect se poate observa oriunde – la serviciu, la scoala, in familie, pe strada, in tot universul nostru comunicational, adica in acel spatiu simbolic si infinit, unde reflectia, dialogul, ascultarea si constiinta de sine par sa fi cedat locul superficialitatii, consumismului, conflictului generalizat si degradarii valorilor morale, candva bazate pe o etica clara”, spune Angelo Battista.
Nu putem sa renuntam la empatie, din contra trebuie sa invatam sa descoperim in noi si sa amplificam aceasta abilitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu